torstai 12. huhtikuuta 2012

Ruokakaupassa

Suomessa kauppaa dominoivat S-ja K-ketjut, täällä kaksi suurinta ovat Coles ja Woolworths, eli Woolies niin kuin sitä tuttavallisemmin kutsutaan. Nyt uudessa kämpässä lähin isompi kauppamme taitaa olla Coles, viimeksi se oli Woolies mutta kävimme silti Colesissa koska Woolies oli spurgupuiston (tunnetaan myös nimellä Redfern park) nurkilla ja näin ollen vähän spurguisampi.

Woolies 
Molemmissa on yleensä tuoretiskit miltä saa palafetaa, oliiveja, makkaraa, leikkeleitä ja grillibroileria, ilahduttavain usein myös luomuna. Molemmilla on myös omat brändit eli omat Pirkat ja Rainbowt mitkä ovat yleensä halvempia mutta jotkut myös aika hyviä. Colesin preemiobrändistä löytyy mm. luomupastaa ja hyvää lihaa. Vertailukohtana voisi olla vaikkapa Pirkka Parhaat. 

Coles
Valikoima on samahko, suuria eroavaisuuksia emme ole löytäneet. Uudessa-Seelannissa vaikutti olevan vastaavahko tilanne, sillä vain Wooliessin nimi oli  Countdown ja toisen ketjun nimi taisi olla New World . Toisin kuin Uudessa-Seelannissa, Australiassa viiniä, bisseä ja viinaa ei saa myydä supermarketeissa, niille on erikseen bottle shopit, mutta Colesien yhteydestä löytyy lähes aina Liquorland, mistä saa perusviinit ja bisset. Muita viinakauppoja on pilvin pimein, erilaisin painoittein, eikä niissä tunnu olevan kovin tiukkoja aikarajoituksia. Ketjut omistavat osan viinakaupoista, osa on indiekauppoja. Lisäksi bisseä voi ostaa mukaan myös baareista tai niiden yhteydessä olevista bottle shopeista.

Kahden ison lisäksi löytyy myös Aldeja, IGAa, Spareja ja South Australiasta Foodland. Emme ole näissä kovin paljoa käyneet, lähinnä reissulla tuli piipahdettua muutamissa. Mutta ei siinä vielä kaikki. Sapuskaa saa näiden lisäksi myös lukemattomista pikku-grocereista, etnokaupoista ja lihakaupoista. Monissa kauppakeskuksissa olen nähnyt erikseen lihakaupan ja kalakaupan vaikka parhaat kalat tietenkin haetaan Sydneyn Fishmarketeilta. 

Ruuan hinta on tietenkin aina mielenkiintoinen aihe mutta en oikeastaan osaa sitä kovin hyvin Suomeen vertailla parista syystä. Suomessa en hirveästi katsellut kilohintoja, ostin vain mitä haluisin, täällä olen tiiraillut aika tarkasti mitä mikäkin maksaa ja yleensä valinnut tarjouksessa olevaa. Kularimaito maksaa täällä 2 dollaria per kaksi litraa, mangot maksoivat halvimmillaan dollarin kappale ja avocadojen hinta on pompannut taivaisiin, lähes kolmeen dollariin per kappale. Yrttiniput maksavat noin 2.5 dollaria, valmiiksi pussitettu ja pesty rucola-pinaattisekoitus noin kolme. Osa hedelmistä on todellakin kappalehintaista, osa kilohintaista, eli näissä pitää olla tarkkana kumpaa hintalappu näyttää. Hedelmävalikoima on aika laaja ja Klasun iloksi välillä löytyy myös jalapenoja halpaan hintaan. Woolississa yleensä mukavasti lukee myös mihinkä tarkoitukseen mikäkin omena/peruna/tomaatti/banaanilajike käy parhaiten. Kaudessa olevat hedelmät ja vihannekset ovat yleensä  tarjouksessa. Hedelmät, jopa avokadot, ovat yleensä kypsiä ja herkullisia. 

Rahkaa ei kaupoista löydy, käsite taitaa olla tuntematon. En sitä kovasti ole kaivannutkaan kun se ei normaaliin ruokavaliooni kuulu. Leipä marketeissa on kauheaa pullaa, lähinnä paahtoleipää eri muodoissa. Leipomoista saa kunnollisempaa kamaa ja hinta on kohtuullinen. Emme ole tosin kovin paljoa leipää täällä syöneet, mitä nyt vähän vegemiten kaverina. Ex-kämppiksemme Rohan osti myös näkkebröderågia Ikeasta, eli ruisnäkkäreitä. Jos tulee kovasti näkkäriä ikävä, niin Ikeaan kannattaa suunnata. Siltä saa myös puolukka-ja lakkahilloa. 

Juusto on mielestäni aika Suomen hinnoissa, ellei jopa vähän halvempaakin. Juustolla täällä tarkoitetaan lähinnä cheddarin eri variaatioita Juustohöyliä ei tosin käytetä joten en ole aivan varma miten juustoblokit olisi tarkoitus syödä, jos ei raastaen. Lihaa löytyy hyvin luomuna, free range, grass fed, ei hormooneja yms. Kenguru on halvinta, filee noin 15 dollaria per kilo. Nauta on mielestäni selkeästi Suomea halvempaa mutta emme ole ekotalon vuoksi sitä kauheasti ostaneet eli pitkän aikavälin hintakokemus puuttuu. 

Shepard-avocado, nyt kaudessa

Iloinen yllätys olivat tiskiharjat! Niitä on ihan peruskaupoissa, jei! Muutenkaan en ole vielä kaivannut mitään mitä ei olisi löytynyt. Jopa erikoisempia jauhoja kuten tattarijauhoja löytyy kun tietää mistä etsii. Ruisjauhoihin en ole vielä törmännyt, mutta niitä kuulemma saa myös. Anna ja Tuomas olivat tehneet täällä karjalanpiirakoita ja ruissämpylöitä. Lakritsiskene on myös aika hyvä. Englanninlakujen lisäksi saa myös ihan perus lakupaloja monelta eri valmistajalta. Irtokarkit eivät muutoin ole niin kova juttu mutta niitäkin saa muutamista videovuokraamo/kioski-viritelmistä. Ei tosin kovin montaa lajia ja kaikki jotain ällöjä hedelmiä. 

Kuvat: 

2 kommenttia :

  1. Useampi banaanilaji olisi kyllä kiva lisä elämään. Ehdin olla onnellinen Suomen banaanivalikoiman kanssa noin 23 vuotta, kunnes matkasin Intiaan ja tajusin, että banaaneita on HITOSTI erilaisia - ja suurin osa niistä on paljon parempia kuin raakana poimitut Suomeen matkaavat Chiquitat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälä on muutamia. Tosin ladyfinger-banskut ovat ihan superhintaisia. Yleensä tulee hankittua perusbanaaneja. Loput taitavat olla enempi ruuanlaittoon.

      Poista