maanantai 23. heinäkuuta 2012

Vähän politiikkaa ja veroja

Olen seurannut paikallista politiikkaa melko vähän mutta carbon taxilta ei pysty välttymään vaikka ei mitään mediaa seuraisi. Kyseessä on siis heinäkuussa voimaan astunut vero, joka määrää saastuttajat maksamaan 23 dollaria veroa jokaista tuhatta hiilidioksidikiloa kohti. Kuulostaa varmaan viherhippien mielestä hyvältä idealta. Australia näyttää mallia ilmastonmuutoksen torjunnassa jne jne. No, yllättäen aivan kaikki eivät olleet viherhippien kanssa samaa mieltä. Esimerkiksi kaivosmogulit ja maatilalliset eivät kauheasti tätä veroa tunnu arvostavan, kumma kyllä.

Hauskan hiiliverosta tekee myös tapa, millä hallituspuolue Labor pääministeri Julia Gillard pääsyntipukkina sen keplotteli voimaan. Verovalehtelut saavat jopa Keskusta-puolueen vaikuttamaan puhtoiselta ja viattomalta kuin vastapestyn karitsan. Julia lupasi alunperin, että veroa ei tule.

Julia-täti
Sitten Labor voitti vaalit täpärästi, muodosti lähestulkoon (yhden jäbän enemmistöllä)  vähemmistöhallituksen ja alkoi heti puuhailemaan veroa. No, tietenkään Julia ei pettänyt lupaustaa sillä virallisesti vero onkin päästökauppaa ennaltamäärätyillä hinnoilla... No joo. Kansa ei ymmärrettävästi täysin arvostanut.

Julia-rukka
Julia taisi käydä Matti Vanhasen koulun valehtelijoille
Onko verolla sitten suurta vaikutusta tavallisen ihmisen elämään? Loppuiko teollisuus Australiasta, kärsikö kilpailukyky? Tätä on varmaan vielä vaikeaa arvoida, veron ollessa vasta kuukauden vanha mutta epäilen, että tämä olisi kaiken loppu ja Australia kannattaisi hylätä kannattamattomana, niin kuin pahimmat verovihaajat ovat esittäneet. Kotitalouksiin tämä ilmeisesti vaikuttanee energian hintana mutta se on jo valmiiksi aika kallista. Tässä hieman vertailua veroista. Tämä sama graafi oli pistetty työpaikkani ilmoitustaululle, mutta siellä taitaa olla ihme viherhippiäisiä töissä...

Vertailua veroista...
En silti pidä siitä, että poliitikot kusettavat kansaa, en pitänyt siitä sen enempää Suomessakaan. Labor taitaa kuitenkin olla pienempi paha kun oppositiojohtaja Tony Abbot saa Timo Soinin aborttikannat vaikuttamaan täysjärkisiltä ja Paavo Lipposen kommunistilta.

Yllättävää kyllä, niin paljon kuin täällä viherhippiäisiä onkin, Vihreä puolue on täällä melko marginaalinen, vain yksi edusta "ylähuoneessa" ja muutama senaatissa. Kaksi suurta, Labour ja Liberaalit dominoivat. National Australian Party toimittaa oikeiston virkaa ja on kimpassa Liberaalien kanssa. Onneksi ei tarvitse miettiä äänestämistä tai muuta vielä piiiitkiin aikoihin. Jotain lehtiä kyllä pitänee alkaa seuraamaan. Nyt aussiuutiseni rajoittuvat Daily Mailin Australiaa koskeviin artikkeleihin, joita on kyllä yllättävän paljon. Daily Mail, commonwealthin ja Kardashianien asialla.

http://austeaparty.com.au/web/there-will-be-no-carbon-tax-under-a-government-i-lead/
http://fertilizerseurope.wordpress.com/2012/07/03/australias-prime-minister-julia-gillard-seeks-to-calm-anxieties-over-a-controversial-new-carbon-tax/
http://www.news.com.au/national/pms-700m-carbon-tax-sweetener/story-e6frfkvr-1226368072033

3 kommenttia :

  1. Tilatkaa sanomalehti kotiin, aivan loistava tapa päästä sisälle uutisiin! Itse tykkään eniten mielipiteistä ja toisaalta Livingistä eniten kulttuuria valaisevana tekijänä.

    Onneksi moinen vero ei olisi täällä ikinä mahdollista. Sen sijaan täällä lobataan energian täydellistä verovapautta, koska "US economy needs oil and gas to create jobs".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä kannata printtimediaa, tappavat aarniometsiä. Luen nettii ja lehtee töis nii eiköhä sitä vähä pysy meges.

      Poista