maanantai 28. tammikuuta 2013

Straya Day, mate!

Australia Daytä (tai Invasion Daytä, riippuu keltä kysyy) vietettiin tällä kertaa viime vuotta kuivemmissa merkeissä, sillä koko päivän paistoi ennustusten vastaisesti aurinko. Hengasimmekin lähinnä Bondilla, rannalla ja grillipaikalla ruotsalaisten kavereittemme ja kämppiksemme kanssa. 

Jotai ihme possee MUN rannalla
Bondilla oli Australia Daynä myös Havaianas-puhallettava släbäri-kellunnan maailmanennätysyritys. En tiedä tuliko maailmanennätystä mutta ainakin noita "thongsseja" oli paljon. 

Possee
Tutustuin ruotsalaiseen Karolinaan joskus loppukeväästä Geek Girls Sydney-tapahtumassa. GGS:n idea on koota nörttityttöjä verkostoitumaan ja siellä on aina monta esitystä vaihtelevista aiheista html5:stä nörttineulontaan. Jostain syystä puhuin jonkun kanssa oluen juomisesta todella nopeasti ts. heivaamisesta ja Karolina kertoi tuntevansa väkeä jotka voivat juoda oluen kahdessa sekunnissa. Olin heti että "ahaa, tsiksi on Göteborgista". Maailma on pieni ja ruotsalaiset valloittaneet sen kaikki kolkat. 

Grillaavat maahanmuuttajat
Alunperin Karolina ja hänen siskonsa, joka on täällä turisteilemassa, ovat Taalainmaalta ja Karolinan  avomies Henrik jostain Skånesta joten kummankaan ruotsista ei saa niin hyvin selvää, että keskustelua voisi käydä "toisella kotimaisella" vaan olemme laiskoina suomalaisina aina puhelleet heille englantia. Se on vain niin paljon helpompaa vaikka on vähän harmi, että ruotsista ei koskaan tullut ainakaan itselleni sellaista kieltä, mitä voisi oikeasti puhua. Ja muiden kielten opettelussa englannista ja latinasta on ainakin minulle ollut enemmän hyötyä sillä niiden pohjalta ymmärtää vähän luettua espanjaa, portugalia, italiaa tai saksaakin mutta ruotsin pohjalta pääsee lukemaan vain norjaa tai tanskaa, noita kahta laajalle levinnyttä imperialistista valloittajakieltä...

Hodareita tulossa 
Meitsi ja thongssi
Loppugrillauksesta seuraamme liittyi myös Henrikin sveitsiläinen työkaveri. Jäbä oli ainakin muistaakseni ensimmäinen sveitsiläinen kenet olen koskaan tavannut kunnolla. Saksalaisia, itävaltalaisia  ja kaikkia itä-eurooppalaisia siitä Sveitsin toiselta puolelta kyllä olen tavannut mutta käkikellomaan väki on harvassa. Muutenkin germaaniset kansat tuntuvat yleensä täällä vuoden-pari oltuaan yleensä palaavan takaisin Euroopan helmoihin vaikka monet muut eurooppalaiset asettuvat aloilleen tänne pallonpuoliskolle. 

Maahamuuttajajengimme toteutti muutenkin hienosti kansallisia stereotypioita. Henrik käyttää koko ajan nuuskaa, suomalaiset valittivat Suomen talvesta. Olin myös melko täpinöissäni siitä, että sveitsiläisellä kundilla oli sveitsin armeijan linkkuveitsi. Jäbä oli myös niitä harvoja tyyppejä jotka uskaltavat fillaroida tässä kaupungissa. No, ehkä vuoristomaassa tottuu mäkiin ja jokin aivoissa turruttaa kauhun muuta liikennettä kohtaan. 

Illan hämärtyessä otimme auringon punaamien nokkiemme suunnaksi (ei äiti, en oikeasti palanut, tämä on vain kielikuva) Darling Harbourin ilotulituksen. Saimme seuraksemme myös ex-duunikaverini Camillan (ruotsalainen hänkin) joka on tosin asunut täällä jo yli kymmenen vuotta. Lusmu Camilla ei vieläkään ole kuitenkaan saanu aikaiseksi hankkia kansalaisuutta vaan mietti, että pitäisikö hänen tänä vuonna alkaa kunnon aussiksi. Paras aika tähän olisi tietenkin ollut juuri Australia Day, silloin kun kansalaiseksitulemisseremoniat ovat komeimmillaan. 

En tiedä onko muissa maissa tapana juhlistaa kansalaiseksitulemista mutta aussit eivät jätä selvästikkään mitään tilaisuutta väliin kuumentaa grillillä muutamat köntit, sillä mikäs olisi sen juhlallisempaa kuin uudet "matet". 

Kökkö kuva ilotulituksesta

6 kommenttia :

  1. Mä oon todennu, et ruotsi ja saksa tukee toisiaan. En mä saksaa mitenkään hyvin osaa, mutta ruotsia oli helppo oppia sen jälkeen. Lähinnä sanat ovat hyvin samanlaisia. Saksan kielioppi on ufoin ikinä. Toisaalta mulla menee kyllä välillä saksan ja ruotsin sanat sekaisinkin, niin ei se samankaltaisuus ihan kauheen positiivista ole.

    Ja mä katsoin joskus kauan sitten hollantilaista tv-sarjaa Tyttökauppiaan (suosittelen!). Hollantia "melkein ymmärsi", kun osasi ruotsia, saksaa ja enkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oo koskaa lukenu saksaa mut kyl siitä jotain tolkkua saa. Ehkä se on sit ruotsin ansiota, en oo iha varma. Hollantiiki pystyy just ja just lukee mut se puhe.. ahahha.. iha mahotonta :D

      Poista
  2. Teillon näköjään hiukan enemmän jengiä biitsillä, kuin meillä ;-D

    Mun ilotulituskuvat olivat myös pliisuja tai sitten ne hyvät olivat out-of-focus, eli mitään julkaisukelpoista en saanut aikaan iltajuhlinnoista...

    Mua harmitti, kun missasin Straya Dayn kansalaisuuden kanssa. Olis ollut niin kiva seisoskella ison joukon edessä lavalla töllisteltävänä. Ei vaan, ne seremoniat on aina kivoja ja niissä on hyvä ja sopivalla tavalla juhlallisen rento fiilis, jonka vain aussit osaavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun ex-kämppis kerto omasta seremoniastaan ja oli kyllä todella mukavan kuuloista. No, sitä odotellessa... :D

      Poista
  3. Toi Havannas-räpyläkelluntajuttu on ehkä orvoin kelluke, jonka olen ikinä nähnyt. Mutta hodarit näyttävät hyviltä.

    Iskin sua tunnustuksella: http://salamanteri.net/georgia/2013/01/kahdeksan-kuvaa/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noit sit loju jonku verra sen kellunnan jälkee nii otettii fotot :) Ne tais vielä maksaa jotai vaiks on tollasia täysin turhii. Järk.

      Poista