maanantai 14. tammikuuta 2013

Hobitti eli Kontuun ja takaisin

Kun noin vuosi sitten matkustimme ympäri Keski-Ma.. siis Uutta-Seelantia, oli myös Kontu ehdottomasti nähtävä. Kontu sijaitsee pohjoisen saaren keskiosissa, lähellä ravihevoskasvatuksestaan ei välttämättä niin kamalan kuulua Matamatan kaupunkia. Kuvausryhmä vuokrasi maata lammasfarmarilta ja pisti pystyyn hobittikoloja. Uusi-Seelanti julisti ilmatilaan lentokiellon Sormusten herran kuvauksen ajaksi ja lampaatkin jouduttiin laitumelta vaihtamaan, sillä Uuden-Seelannin nykylampaat olivat mr. Jacksonin poppoon mielestä "liian moderneja".
Sinne...
Kyltti näyttää missä pahaiset Tukit asustelevat

Jaa, miksikö kirjoitan tästä vuoden takaisesta visiitistä vasta nyt? Kontuun mennessä piti allekirjoittaa proopuska joka kielsi kuvien julkaisun ennen kuin leffa on tullut ensi-iltaan ja nythän se vuoden vaihteen paikkeilla tuli viimein. Klasu oli varma, ettei siitä mitään seuraa vaikka postaisinkin blogin täyteen hoppelikolosia mutta itse päätin pelaa varman päälle ja odotella.

Bilbo asuu tuolla päällä 

Hobitit ovat pieniä suomalaisiin verrattuna
Kierros Konnussa oli todella mielenkiintoinen sillä oppaat kertoilivat kaikkea mahdollista elokuvan lavastajien pedanttisuudesta omituisiin kävijöihin. Satuimme myös sinne todella hyvään aikaan sillä Hobitti-elokuvan kuvaukset olivat juuri päättyneet mutta paikalla oli vielä kaikki lavasteet ja tykötarpeet eli propsit venaamassa josko jotain jouduttaisiin kuvaamaan uudestaan.

Pikkutarkkaa
Täällä asuu Samwise Gamgee eli vanha kunnon Sam
Juhlapuu
Todella pikkutarkkaa puuhaa lavastus oli sillä esimerkiksi puissa piti olla omenoiden sijaan päärynöitä koska kirjassa mainitaan joku päärynöitä hotkiva hobitti joten omenapuuhun liimattiin päärynöitä. Lisäksi Bilbon ja Frodon kämpän päällä kasvava puu oli tekopuu, sillä aito, paikalle raahattu tammi kuoli kun se kuului väärään ilmastoon. Sen sijaan juhla-aukion puu oli aito, samoin ilmeisesti lammikot ja mäet ja tämän juhla-aukion puun takia myös osittain oli tämä lammaslaiduin valittu.

Niitä pöhköjä turisteja

Idylliä
Omituista väkeä josta opas hauskasti kertoili oli esimerkiksi kaksimetrinen heebo joka oli tullut Kontuun, eikä suostunut lähtemään kierroksen päättyessä pois vaan väitti olevansa hobitti ja tulleensa kotiinsa. Hieman outoja olivat myös ilmeisesti ranskalainen pariskunta jonka mies tulkkasi englannin kielisen opastuksen tyttöystävälleen haltiakielellä. Kas kun ei klingonilla. Välillä myös keijularppaajat tulevat tanssimaan juhlapuun ympärille tuntikausiksi.


Täällä asuu Bilbo (ja Frodo) 
Hauska oli myös tarina naisesta joka oli ensin hankkinut kultaisen kopion Mahtisormuksesta jonka jälkeen hän oli vuokrannut itselleen helikopterin, lentänyt Tuomiovuoren ylle ja paiskannut sormuksen vuoren kraateriin tai ainakin sinne päin koska halusi tuhota Sauronin pahuuden. Yritimme vuoren rinteiltä vilkuilla, josko olisi näkynyt sormusta, mutta ei. Taitaa olla muutama muukin vuoren kävijä sitä tiiraillut löytämättä.

Vieläkin pikkutarkempaa lavastusta
Itse leffan kävimme katsomassa eilen. Olin positiivisesti yllättynyt sillä olin kuullut aika murskaavia arvoita vaikka olihan tässä enemmän lastenleffan makua ja vähemmän eeppisyyttä kuin Sormusten herra-elokuvissa. Itseäni lisätyt kohtaukset eivät haitanneet, sillä Hobitin lukemisesta on jo aikaa ja muistikuvat olivat hiisi-kohtausta lukuunottamatta melko hatarat. Kaikki actioni meni siis ihan täydestä läpi, enkä osannut valittaa lisätystä materiaalista. Itseasiassa olen lukenut ainoastaan sen ensimmäisen, ystäväni isän mainion suomennoksen Tove Janssonin kuvituksella eli Lohikäärmevuoren jossa seikkailee hoppeli Kalpa Kassinen.


Osa koloista oli pienempiä ja osa oli isompia sen mukaan kuka oli näyttelemässä, hobitit vai Gandalf

Olisi tietenkin ollut kivompi jos Guillermo del Toro olisi päässyt Hobitin ohjaamaan, eikä leffaa olisi tarvinnut venyttää kolmeen osaan. En nimittäin keksi yhtään mitä kaksi seuraavaa elokuvaa tehdään kun nyt jo päästiin aika pitkälle. Del Toron ollessa vielä ohjaajaksi nimetty oli Kontuunkin rakennettu muutama ernuhobittikolo. Niissä on selvästi synkempi, deltoromaisempi ote.

Ernukolot 
Vaikka itse en (varmaan monen yllätykseksi) ole koskaan ollut supersuuri Tolkien-fani (Sormusten herrankin aloitin varmaan neljästi ennen kuin pääsin niistä kessua polttelevista penteleen hoppeleista toimintaan ja Silmarillionissa jouduin joka sivulla tarkistamaan kuka hemmetin suippokorva nyt tässä taas olikaan kyseessä), oli Kontu ehdottomasti hieno mesta käydä. Elokuvanteosta oppi vähän ja lampaiden keritsimestä vähän enemmän sillä matkamuistomyymälän vieressä oli lampaiden keritsimisesitys, lammasfarmin mailla kun kerta oltiin ja kaikki liittyy Uudessa-Seelannissa lampaisiin.

7 kommenttia :

  1. Mä oon tosi huono nörtti (tai olin nuorena), koska en ole ikinä saanut luettua LOTReja enkä Hobittia. Meitsi eli nuoruuteni Narnioilla ja kaiken maailman noitakorjoilla.

    Siksi Hobitti oli musta ihan jees, koska sitä pystyi seuraamaan kirjoja lukematon möllikin ilamn suuria vaikeuksia. LOTReissa kuin jäivät henkilöiden taustat ja Keski-Maan historia välillä vähän ohkaisiksi. Esimerkisi, kun Galadriel ilmoitti lähtevänsä länteen, niin meitsi ihmetteli, että minne ihmeen länteen ja miksi.

    Siinä olen kyllä kriitikoiden kanssa samaa mieltä, että kolme leffaa ohuesta kirjasta kuulostaa vähän rahastukselta. Lisäksi dissasin 3D-pakkosyöttöä (täällä Suomessa 2D-versiota näytetään vain miniteattereissa). Mutta kyllä mä koko 3h jaksoin seurata hiisimättöä, joten ihan kamalaa venyttämistä tuo ei selkeestikään ole. Kyl mä tykkäsin.

    VastaaPoista
  2. Pikkutarkat lavastukset on jotain, mitä en aina ymmärrä. Yksikin elokuvaohjaajatuttava hehkutti sitä, kuinka sen esikoiselokuvassa lavastaja oli nähnyt vaivaa valitessa päähenkilön keittiöön sopivia jääkaappimagneetteja. Siis jääkaappimagneetteja. Ei varmasti olleet missään pääroolissa. Ite varmaan tuskastuisin tohon hommaan, koska lopulta kukaan ei huomaa.

    Tässä tosin varmaan ne keijularppaajat ja helikopterin vuokranneet sormustenheittelijät olisivat huomanneet...

    VastaaPoista
  3. Mun mielestä Hobitti oli melkoinen pettymys. Bilboa ja Gandalfia lukuunottamatta muista päähenkilöistä ei oikein jaksa kiinnostua. Lisäksi koska Hobitti on tehty nopeatempoisesta lastenkirjasta kohtauksesta juostaan toiseen hirveää vauhtia eikä tuossa oikein missään vaiheessa muodostu juonellisesti eheää kokonaisuutta. En siis ihmettele miten yhdestä kirjasta saadaan kolme leffaa, kun meno on kirjassa on melko vauhdikasta. Mutta kirjan orjallisesti seuramisen sijaan olisi voinut keskittyä kirjan ydinteemaan, eli siihen miten siihen miten Bilbo seikkailun aikana kasvaa henkisesti ja jättää tosiaan homma yhteen tai kahteen leffaan.

    VastaaPoista
  4. maksaako jotain käydä tuolla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyl se muistaakseni muutaman kympin maksoi. Hintaan kuului dösäkuljetus paikalle ja lampaidenkeritsemisnäytös :) Lippuja sai Matamatan kaupungista Hobitti-turisti-infosta

      Poista
  5. Vaikka mä nyt tälleen aika myöhässä tänne kommentoinki ni yks syy siihen miks hobitti on kolmessa osassa on se että se viiden armeijjan taistelu on ollu pitkään Peter Jacksonin märkä päiväuni joten se oli pakko saada tehdä siitä ihan oma elokuva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silti ois voinu tiivistää kahteen leffaan. Tosin, ei voi valittaa Smaugista. Se oli hyvin tehty ja Benny vetää hyvin.

      Poista