maanantai 24. kesäkuuta 2013

Juhannus-Midsommar eli keskitalven pileet ruotsalaisittain

Jostain syystä suomalaiset eivät ole täällä kovin aktiivisia juhannuksen suhteen tai ainakaan vastaan ei tullut mitään kollektiivista suomalaisjuhannusbilettämistä joten nohevat snapsinhimoiset kääntyvät länsinaapurin yhteisön tarjonnan pariin. Mikään muu kansa ei osaa hoilata Helan gåria kukkaseppeleet päässä yhtä hyvin kuin ruotsalaiset. Ruotsin kauppakamarin nuorisopyrkyrijaosto järkkäsi humpat Cronullan Surf Life Saving clubin tiloissa joten Cronullaan kävi iloisen joukkomme tie.

Sää oli perinteinen juhannussää, eli vettä tuli taivaalta ja asteet olivat lähempänä kymmentä. En tosin voi liikaa valittaa sillä olen Suomessa viettänyt jussia vieläkin kylmemmissä oloissa. Koska en osaa, jätin kameran himaan ja tajusin sen vasta kun piti juosta bussiin joten saatte hiukka epämääräisiä kännykkäkuvia mutta sitähän juhannus yleensä on, vähän epämääräinen.

Juhannukseen kuuluu oleellisena osana mansikat. Miksei sitten vaikka tässä muodossa...

Klasun drinkki oli miehekkäämpi
No, oliko juhannuksenviettotavoissa eroja? Oli hiukan mutta ei liikaa. Pöydillä meitä odottivat ruotsalaiseen kulttuuriin kuuluvat laululäsyt ja keskellä huonetta törrötti juhannussalko. Vanhana teekkarina osasin laululäsystäkin ainakin muutaman biisin. Ei mennyt Täffällä juopoteltu aika hukkaan! Jos joku ei tiedä mikä on läsy ja mitä ovat viinalaulut, niin kyseessä on hieno perinne jossa hoilataan ja sen jälkeen skåålataan. Epävireisesti ja sanoja osaamatta tai ei mutta teekkarihan laulaa mielummin kuin hyvin, DI:stä nyt puhumattakaan.

Salko pääsi oikeuksiinsa vasta ruokailun jälkeen. Iloisen humalaiset sveduliinit muodostivat piirin ja alkoivat loikkimaan salon ympäri laulaen Pienet sammakot-biisiä, ruotsiksi tosin. Melko absurdia mutta myös hauskaa. Sammakoiden lisäksi jengi taisi heittää muutaman joululaulunkin siihen väliin mutta ei sen niin tarkkaa. Talvihan täällä kuitenkin on.

Henrik selvitti, että salko todellakin on fallossymbooli ja tuottaa hedelmällisyyttä. Kelle, ei käynyt niin hyvin ilmi. Salko oli kukkasin koristeltu ja myös kaikki juhannuksen kukkataiat olivat ruotsalaisille tuttua kauraa. Tiedättehän, ne taiat missä kerätään x-määrä eri kasveja ja joustaan jossain alasti.

Helan går!
Salko ja finnjävelit 
Salko koko komeudessaan
Mutta ei meitä pelkästään juomalauluja lupaamalla olisi saatu Cronullaan houkuteltua. Tarjolla oli nimittäin myös perinteistä juhannussapuskaa. Uudehkoja perunoita, silliä, punajuurisalaattia, ruisleipää, lihapullia (no tietty), kananmunapuolikkaita mädillä, juustoja lammasta ja puolukkahilloa ja kaiken kruunasi myös todella herkullinen Janssonin kiusaus jota Klasu vihaa mutta minusta se on yksi parhaita laatikoita maailmassa ja myös paras ruotsalainen ruoka mitä on.

Maailman parasta silliä
Lammasta ja puolukkachutneytä. Eikönää svedut tiedä mitä on hillo enkuks? 

Taas nähtiin ketkä eivät osaa voidella näkkileipää. Ja tuo ruisleipäkin oli tosi hyvää. 
Jatkot pidettiin jossain paikallisessa baarissa mutta kuten jatkot yleensäkkin, olivat nähäkin jatkot vähän tylsät. Paikka oli liian iso ja jengi hajosi eri osastoihin. Jostain ilmestyi ylimääräisia kukkaseppeleitä joten poseerasimme niiden kanssa hetken ja hilpaisimme sitten takaisin junalle päin. Cronullasta kun on yli tunnin matka keskustaan. Voi niitä raukkoja jotka sieltä asti käyvät duunissa.

Hyvää ylivalottunutta juhannusta! 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti