tiistai 27. maaliskuuta 2012

Aussien erikoisuuksia

Tim Tamit
Nomnom (kuva pöllitty netistä kun ei ollut oikeita kuvauskohteita)
Aussien keksilahja maailmalle kuuluu kuulemma oikeaoppisesti nautiskella maitoteen tai kuuman maidon tai maitokahvin kanssa. Molemmat päät purraan pois, nestettä ryystetään joko Tim Tamin läpi tai vain vähän keksin sisään niin, että sisälmys alkaa sulaa. Itse en kokeillut kun vihaan maitoa teessä, Kira ja Klasu testailivat ja totesivat tavan toimivaksi. Makuja on tsiljoona, itse halajan tällä hetkellä eniten Turkish Delight-versiota testiin. Niistä karkeistahan voi vaikka myydä sisaruksensa Valkealle Velholle. Klasu diggaa eniten Caramel-versiosta, toffeefani kun on. Näitä saa myös Uudesta Seelannista, ehkä myös jenkeistä tai briteistä? Pitäkää silmät avoinna keksihyllyllä.

Kilojoulet


Oih, vanha fysiikanopettajani Heikki Lehto olisi ylpeä Australiasta jos tietäisi, että täällä SI-järjestelmä on otettu käyttöön myös sapuskan energiamäärissä. Kilojoulet ovat täällä siis ensisijainen yksikkö, kilokaloreita näkyy välillä lisänä mutta ei läheskään aina. Näyttääkin aina kivalta kun päivittäinen annos on 8000 ja rapiat mutta se onkin kilojouleja, eli aussiruoka ei ole normaalia vähäenergisempää, snif.


Vasemmanpuoleinen liikenne 

Kuva ei oma, pöllitty täältä

Luulin,että kestäisi kauemmin tottua vasemmanpuoleiseen liikenteesen mutta se sujuukin nykyään ihan luonnostaa. Jossain vaiheessa huomasin jopa, että minusta näytti oudolta kun jenkkileffassa ajettiin "väärällä puolella tietä". Vasemmanpuoleisuus ei tietenkään koske pelkästään autoja vaan myös kävely, pyöräily ja jopa liukuportaissa seisominen hoituu vasemmalla. Ainoastaan sekopäisesti joka puolella palloilevat turistit enää häiritsevät orientaatiotani vasempaan. Tiekylttejä joissa kehotetaan ajamaan vasemmalla näkyi eniten Great Ocean roadin varrella. Lieneekö se täynnä tötöileviä turisteja ajelemassa missä sattuu?


Anzac-muistomerkit
Siinä missä Suomessa Talvisota on se kova juttu, Venäjällä juhlitaan voiton päivää ja Saksassa ollaan kaikista hissukseen, on Australian ja Uuden Seelannin suurin sotasaavutus Gallipolin häviöön päättynyt taistelu ensimmäisessä maailmansodassa. Sille on joka pikkukylässäkin oma Anzac-memorial laatta/pylväs/puisto. Muita sotasaavutuksia ei taida pahemmin ollakkaan vaikka onhan ainakin ausseja ollut mukana kaiken maailman kähinöissä USAlaisten mukana. Pienen pähkäilyn jälkeen keksin että Anzac on tietenkin Australianand New Zealand Army Corps ja tämä joukkio urhoollisesti otti lättyyn turkkilaisilta vuodesta 1914 lähtien. 

Sisko ja Anzac-pytinki Hyde-parkissa

Spartalaishenkinen patsas muistomerkin sisällä

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti