perjantai 4. heinäkuuta 2014

Kaikille niille joiden täytyy käydä tenteissä

Hyvät opiskelijat, nyt seuraa muutama vinkki siitä, mitä tenteissä kannattaa tehdä ja mitä ei kannata tehdä. Näin vanhemman tieteenharjoittajan auktoriteetilla voin mielelläni suositella erinäisiä parannuskikkoja ja lukuisten tenttien luku-ja arvostelukokemuksella olen nähnyt jo jonkinlaisia raapustuksia joten tiedän mistä kirjoitan.

Aloitetaan perusasioista, eli käsialasta. Jostain syystä yliopistot eivät vieläkään ole siirtyneet tälle vuosituhannelle jolla käsinkirjoitus on täysin menettänyt merkityksensä kaikkialla muualla paitsi tenttisaleissa. Olisin itse todella paljon tyytyväisempi, jos joka opiskelija suorittaisi tenttinsä tietokoneella, ettei harakanvarpaita tarvitisisi enää koskaa tavata mutta koska näin ei ole, ensimmäine toiveeni on, että jokainen opiskelija, joka tietää, ettei osaa kirjoittaa selvästi kaunolla, EI käyttäisi kaunoa. Jos kaunosi ei ole kuten esimerkkikuvassa, kirjoita vaikka tikkukirjaimilla, koska jos en saa vastauksesta selvää, ei opiskelija saa pisteitä.

Hyvää kaunoa. 
Joskus törmää myös kummallisiin oikkuihin, eli opiskelijohin joiden käsiala vaihtuu kesken tentin. Jos kyseessä ei ole kopiointitapaus, voin vain arvailla mitä ihmettä on tapahtunut. Ehkä molempikätinen tyyppi vaihtoi kättä kesken vastauksen? Ehkä opiskelijaa riivaava demoni otti vallan kesken tentin? Mysteerisiä ovat käsialojen eroavaisuudet. Oma käsialani on aivan kammottavaa mutta koska en enää aio koskaan tehdä tenttejä, sillä ei ole mitään väliä. Olen uurastanut itseni pisteeseen missä voin mussuttaa muiden käsialasta.

Toinen ongelma käsin kirjoituksessa ovat kuulakärkikynällä kirjoittavat ihmiset jotka mokailevat joka toisen sanan. Jos jokaista sanaa seuraa stuattu sutattu snassa sana, en edellenkään saa mitään selvää ja pisteet jäävät saamatta.

Jos oletetaan, että käsialasta kuitenkin saa jotai selvää, päästää arvioimaan itse substanssiosuutta. Pikku vinkkinä kaikille: jos kurssin pääasia on opettaa jotain teoriaa, tekniikkaa tai framewörkkiä, kantsii varmaan käyttää niitä teorioita tenttivastauksien tukena ja mahdollisimman montaa jos ne vain mitenkään asiaan liittyvät. Lisäksi koska olen jossain joskus kuullut, että yliopiston pitäisi muka opettaa kriittistä ajattelua, kantsii ihan oikeasti myös tenttivastauksissa osoittaa, että osaa sitä kriittistä ajattelua soveltaa edes johonkin vastaukseen. Siitä voi saada vaikka hyvät pisteet!


Ok, kaikkien vastauksilta ei voi liikaa vaatia koska eihän niitä teorioita ole opeteltu kuin nelisen tuntia per viikko kolmentoista viikon ajan. Jos siis teoriaa ei hanskaisikaan, ei silti kannata heittää kirvestä kiveen. Tentin korjaaja on mukava ihminen ja haluaa, että opiskelijat saavat pisteitä. Jos siis tietää mitään edes snadisti asiaan liippaavaa, kannattaa yrittää. MUTTA! Tässäkin on rajansa. Päätön asian vierestä kiertely ja kaartelu toimii vain lyhyissä määrin. Kun epämääräistä sepustusta on lukenut kolmen sivun verran ja asiassa ei ole vieläkään tolkun hiventä, saattaa myös maailman kivoin tentin tarkistaja todeta, että tästä ei kyllä nyt irtoa säälipisteen puolikastakaan.


Kaikista säälittävimpiä tapauksia ovat sellaiset opiskelijat, jotka kirjoittavat sivutolkulla vastausta mutta vastaavat johonkin muuhun kysymykseen kuin mitä tenttipaperissa. Kannattaa siis ihan oikeasti myös lukea mitä siinä paperissa kysytään. Jos korjaisin fuksikurssien tenttejä, saattaisin olla hellämielisempi osaamattomuuden suhteen, mutta koska kyseessä on kolmannen, eli täkäläisittäin viimeisen vuoden kurssi ennen kandiksi valmistumista, on osaamistason oletus huomattavasti korkeammalla. Teorian pitäisi olla hallussa ja jos johonkin haluaa viitata niin Rolling Stone (tosi juttu) ei ole sen parempi lähde kuin Wikipediakaan. Tyhmyydet tuppaavat valitettavasti kasautumaan tiettyhin tentteihin jolloin ainut vaihtoehto on, Gandalfia lainaten, antaa hylsyt.




http://www.phdcomics.com/comics/archive.php?comicid=974
http://www.phdcomics.com/comics.php?f=1319
http://idfyti.storenvy.com/products/7724823-hannibal-lecter-dinner-invites
http://captaind.deviantart.com/art/you-shall-not-pass-7505473

2 kommenttia :

  1. Onko teillä valitustilaisuuksia? Itse eniten diggasin tenttejä korjatessa, että joku tuli paikalle valitustilaisuuteen, vaati minun selittää sanasta sanaan mitä hänen tentissään on väärin, ja yritti puhua minua pussiin, "kyllähän minä tuon vähän niinkuin tuossa mainitsin". Lopulta tein niin, että julkaisin pisteet mutta sanoin laittavani pisterajat vasta valitustilaisuuden jälkeen. Kukaan ei enää vaivautunut paikalle, mutta pari tyyppiä valitti, että "miten voi olla näin, enhän silloin tiedä kannattaako tulla valittamaan vai ei kun en tiedä jäänkö hilkulle vai en". Niin, se valitustilaisuushan on sitä varten, että jos uskoo aidosti tentin arvostelun olleen virheellistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On meillä jotain valitustilaisuuksia mutta pääassari taitaa pitää ne. En ole koskaan päässyt testaamaan millaisia ne ovat.

      Poista