keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Eläkettä, veroja ja terveydenhuoltoa

Ei tämä kengurumaa mikään proopuskalandia ole mutta hieman olen joutunut tutustumaan paikalliseen byrokratiaan. 'tässä hieman läbyskää paikallisista erikoisuuksista.

Pankkitilin avaaminen onnistuu helposti kun on pysyvä osoite. Kävimme avaamassa tilin jo ennen Uuden-Seelannin reissua kun tiesimme, että olemme menossa ekotaloon asumaan. Tilin avaaminen oli helppoa ja ilmaista St. George-pankissa kunhan tilille tulee kuukausittain tarpeeksi rahaa. Pyhän Yrjön nettipankkikaan ei ole täysin kamala, se olisi jopa hieno jos eläisimme vuotta 2001...

Jotta täällä pääsee maksamaan veroja, joutuu tilaamaan Tax File Numberin. Ei siis verokorttia vaan pelkän numeron. Tämän voi onneksi tehdä netistä kliksuttelemalla ja postissa plupsahtaa numero jota ilman ei voi myöskään avata superannuation-tiliä. Jostain sitten tulojen mukaan arpoutuu veroprosentti ja Australian valtio nappaiseen osansa, joka on tosin varsin maltillinen.

Veroja!!!

Superannuation-tili taas tarvitaan superin kertymistä varten. Super on täkäläine nerokas eläkejärjestelmä, jossa 9% palkasta menee erilliselle super-tilille, joka yleensä kasvaa korkoa kunhan sijoitukset ovat järkeviä ja kun on saanut duuneista tarpeekseen ja päättää jäädä eläkkeelle, saa rahat käyttöönsä. Hienoa systeemissä on se, että eläkekertymä on oikeasti olemassa omalla tilillä, ei valtion lupauksissa ja ulkkarit saavat super-rahat mukaansa kun lähtevät maasta, eivätkä joudu odottelemaan eläkeikää. Hienoa on myös se, että rahat voi sijoittaa joko turvallisesti tai riskaabelimmin eli kaikki aussit ovat sijoittajia. Superin prosentti kasvaa jossain vaiheessa lähiaikoina kymmeneen. Lisäksi veroilla voi kikkailla laittamalla enemmän kuin normaalit yhdeksän prosenttia supertilille jolloin palkka "pienenee" ja veroprosentti tippuu. Tämä on ilmeisesti suosittua puuhaa vanhemmilla ihmisillä jotka yrittävät saada kaiken mahdollisen fyffen supertilille odottamaan eläkkeellejäämistä. Superin sijoittamiseen riittää valinnanvaraa, melkein liikaakin ja koska työnanajallani ei ollut suositustiliä, aion ohjata superini Klasun firman valkkaamaan lafkaan joka on menestynyt melko hyvin korkovertailuissa.

I can haz moneyz?
Vaikka verojen maksaminen ei aiheutakkaan täällä samalaista slaagi-efektiä kuin Suomessa, täytyy terveydenhuoltoakin varten säätää. Toisin kuin monet luulevat, Ausseissa on julkinen terveydenhuolto ja se on ilmaista niille jotka tienaavat alle määrän x vuodessa. En muista mikä summa oli mutta tätä enemmän tienaavia kannustetaan ottamaan vakuutus. Jos vakuutusta taas ei ole, joutuu maksamaan extraveron. Suomen ja Australian välillä on hoitosopimus, eli Australia hoitaa sairaat Finskit mutta ei tee varsinaisesti mitään ekstraa. Tätä varten tarvitaan Medicare-kortti, jonka saamiseksi pitää mennä ohviisiin, toimittaa passikopioita ja viisumipapereita. Tämän jälkeen venaillaan ja jossain vaiheessa kortti plumpsahtaa postiluukusta.

2 kommenttia :

  1. Jenkeissä ilmeisesti jos sairastuu vakavasti, tuon Super-tilin rahat saa käyttöön jo sairaslomalla. Miten Ausseissa? Entä mitä rahoille tapahtuu jos kuolee - periytyykö vai meneekö valtiolle?

    Kuulema UK:ssa pankkitilin avaaminen ei onnistu ennen kuin on pysyvä osoite ja pysyvää osoitetta ei saa ennen kuin on pankkitili tms vastaava noidankehä. Eräs kaverin kaveri oli lopulta saanut tämän noidankehän loppumaan, kun he olivat paikallisen miehensä kanssa vaihtaneet miehen sähkösopimuksen naisen nimiin, jolloin sähkösopimuksen osoite ikään kuin "todisti" pankille pysyvästä osoitteesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, superia voi kait käyttää jos esim (yllättävän todennäköisesti) tulva tuhoaa talon tai krokotiili syö käden mutta en tiedä miten se oikeasti tapahtuu.

      En tiedä mikä täällä kelpaa pysyväksi asujaimistoksi mutta merkkasimme tulevan kämppämme jossa emme vielä asuneet pankkitilin asunnoksi eikä mitään ongelmia ollut. Ehkä UK:ssakin pitää "soveltaa"

      Poista